Innovatív működés – a módszer­tanokon túl

 

 

A kétnapos képzés az innovációmenedzsment személyes aspektusaira fókuszál: milyen készségek és attitűd elengedhetetlenek a valóban innovatív működéshez. A KÜRT Akadémia innovációs módszertanának megfelelően a következő készségek tartalmát és fontosságát tapasztalják meg a résztvevők a tréning során. 

1. Kockázatkezelés és kudarctűrés

Nincs innováció kockázat és nincs kockázat esetenkénti kudarc nélkül. Hogyan tudok felkészülni az ismeretlenre? Hogyan tehetem mérhetővé a kockázatot? Mit jelent számomra a kudarc? Hogyan lehet együtt élni a bukás lehetőségével? Hogyan tudok tanulni a hibákból, fiaskókból? Hogyan segít a csapat a kockázatok kezelésében, minimalizálásában? 

2. Ügyfélempátia

Minden innováció fókuszában az ügyfél áll, legyen az külső vagy belső ügyfél. Hogyan tudom a lehető legpontosabban megérteni az ügyfél igényeit, elvárásait, akár a ki nem mondott vágyait? Hogyan lehet félretenni a feltételezéseinket, az ügyfélről gyűjtött adatok mögé nézniés „belebújni az ügyfél cipőjébe”, „felvenni a sapkáját”, belehelyezkedni az ő szerepébe? 

3. Állhatatosság

Szinte minden innovációnak meg kell küzdenie a szervezeti ellenállással, a radikális, diszruptív ötleteknek pedig különösen nehéz dolguk van e téren. Ahhoz, hogy bármely innováció sikeres legyen, az innovátornak rendelkeznie kell az asszertivitás, az énképviselet, a meggyőző kommunikáció képességével.  

4. Kíváncsiság

A leginnovatívabb elmék „üzemanyaga” a kíváncsiság. A kíváncsiság utat mutat, iránytűként szolgál, segít navigálni nehezen átlátható, gyorsan változó környezetben. A kíváncsi ember teszi fel először a kérdést: hogyan lehetne ezt másképpen csinálni? Meg lehet tanulni kíváncsinak lenni? Valljuk és tapasztaljuk, hogy igen. A kíváncsiság ugyanis legalább annyira mindennapos gyakorlat, mint velünk született motiváció. Értjük alatta az információk szisztematikus megszerzésének, feldolgozásának, továbbadásának módját, különféle szcenáriók megvizsgálását, trendek meglátását. 

5. Innovatív csapat vezetése

Ha innovatív működést várok el a csapatomtól, át kell gondolnom a hagyományos vezetői szerepeimet. Hogyan tudok kihívást adni és szabadságot a megvalósításhozinspirálni és eltűrni, sőt bátorítani a hibázást? Tudok-e olyan környezetet teremteni, ahol organikusan tudnak megszületni és megvalósulni a valóban innovatív ötletek?  

 

Rólunk mondták

Tulajdonos

Nélkületek kirúgtam volna magam alól a széket.


Keresd szakértőnket

Jókay Gábor Vállalati tanácsadás üzletágvezető, szervezetfejlesztési szakértő
Írj nekünk!
This site is registered on wpml.org as a development site.