Családi alkotmány

Hangoljátok össze családtagjaitok, vállalkozásaitok és vagyongazdálkodásotok jövőjét!

Családi alkotmányozás programunk négy modulból épül fel, amelyek önmagukban is értékteremtőek. Vállalkozásotok helyzetétől és igényeitektől függően állítjuk össze a családotokra szabott programot. Amit biztosan ígérhetünk: komplex, új felismeréseket hozó, helyenként megterhelő, de sokszorosan megtérülő folyamat lesz!

Az alkotmányozás során segítünk, hogy a családtagok önmaguk és egymás számára is minél őszintébben tudják megfogalmazni személyes, üzleti-, tulajdonosi- és családtörténeteiket, szerepeiket, viszonyaikat, képességeiket, értékeiket, karrierképüket, szükségleteiket és vágyaikat. E beszélgetéssorozatból megszületik az alkotmányhoz szükséges definíciók sora, miközben jelentős összhang és információs szimmetria, egyértelműség jön létre a családban.

A család helyzetét jól értő családtagokkal hatékonyan lehet a jövő lehetőségeit felvázolni és konkretizálni, összhangoknak és különbségeknek megfelelő eljárásokat választani, megállapodásokat kötni.

Családi vállalkozásotok van, de nem Családi Alkotmányra van szükségetek? Keressetek minket akkor is bizalommal! A több évtizedes hazai és nemzetközi family business tapasztalattal rendelkező szakértői gárdánk örömmel készít egyedi ajánlatot a ti kihívásaitokra szabva.

 

A Családi Alkotmány kialakításának folyamata:

Helyzetkép

Ez az első – ebből kifolyólag legérdekesebb, talán legnehezebb – és valószínűleg legfontosabb lépés, hogy családi alkotmányunk legyen. A családtagok által közösen feltárt, megismert, átbeszélt helyzetkép, értékrend lesz az alapja minden további megfontolásnak. A családtagoknak érdemes minél őszintébben megfogalmazniuk önmaguk és egymás előtt is közös és személyes, üzleti-, tulajdonosi- és családtörténetüket, szerepeiket, viszonyaikat, képességeiket, értékeiket és szükségleteiket, vágyaikat. E beszélgetések során egyrészt megszületik az alkotmányhoz szükséges definíciók sora, másrészt jelentős összhang, egyértelműség jön létre.

Jövőkép

A családtagok – magánéletet, szakmai-karriert és vagyoni elvárásokat is érintő – egyéni és közös jövőképeit segítünk letisztázni és összevetni a vállalkozás(ok) és a vagyon stratégiai lehetőségeivel. Segítjük, hogy e jövőképek lényeges részei egy családi egészet alkossanak, mindenki számára elfogadható kompromisszumokkal. Megvizsgáljuk azt is, hogy a család jövőképe milyen kölcsönhatásban lesz a vállalattal és a vagyongazdálkodással néhány éves és generációs távlatban. Azok a családok, amelyek ismerik családtagjaik jövőképét, már a célegyenesben vannak.

Megállapodások

Gyakorlatilag ebben a modulban jön létre a családi alkotmány. Alapvető definíciók, a család-vállalat-vagyon közötti tiszta és mindenki által betartható határok megrajzolása, hétköznapi és rendkívüli helyzetekre érvényes szabályok, ezek jövőbeni működtetéséhez szükséges formalizált döntési fórumok és informális megoldások, konfliktuskezelési mechanizmusok. Lehet csak értékrendi kérdéseket tisztázó, vagy specifikumokra kiterjedő, rendkívül részletes. Felhasználhatóak a hazai és nemzetközi bevált gyakorlatok, ezeket a mi feladatunk bemutatni, modellezni, de végül minden család csak a saját maga számára létrehozott alkotmányát fogja tudni fenntartani! A folyamat ezen pontján már be szoktunk vonni jogi és vagyontervezési szakértőket is.

Megvalósítás

A családi alkotmány nem egy jogi dokumentum. A család helyzetképe és jövőképe alapján a családtagok egymással megkötött megállapodásainak és definícióinak papírra vetett egysége. A megvalósítás szakaszában a családi alkotmány elemeinek jogi és vagyoni struktúrákba történő implementációját segítjük. A legegyszerűbb végrendelkezéstől kezdve a bonyolult vagyonstruktúrákig tartó tapasztalataink alapján segítünk megtervezni, támogatni a megvalósítás lépéseit, majd működtetését becsatornázni a családi döntési fórumokra, intézményrendszerbe.

A programot követően a Családi Alkotmányban tett megállapodások és megvalósítási terv alapján a jogi és pénzügyi struktúra átalakítása 1-2 évet vesz igénybe.

Rólunk mondták

Szommerné Egyed Linda

ügyvezető igazgatóFino-Food Kft.

Olyan csapatot kerestünk, akiket a család erősebb tagjai sem esznek meg reggelire. Megismertük az egyéni felelősségvállalás fontosságát, eszközöket kaptunk ahhoz, hogy kilépjünk a saját szabotázs szituációinkból. Végig biztonságban éreztem magam, akkor is, amikor nagyon személyes helyzetekről beszéltünk.

Egyed Barna

logisztikai igazgatóFino-Food Kft.

Tapasztalatom szerint a fenntartható Family Business tervezés és kivitelezés területén egyedül álló tudással bír a KÜRT Akadémia, ami sok hasonszőrű tulajdonos számára biztosít lehetőséget, hogy generációkon átívelő boldog, sikeres és felelős családi vállalatot építsenek.

Bodrogai Ferenc

ügyvezető, fő tulajdnosNord-Paper

Már tudunk hátradőlve beszélgetni üzletről a családban. Nem várunk egymástól teljesíthetetlent, de az akadályokon áttaszigáljuk egymást. A legnagyobb eredmény, hogy kimondjuk, amikor máshogy gondolkodunk, és ez elindítja bennem a szűk keresztmetszetek feloldását.

Szakértők

Monostori Brigitta
Szervezetfejlesztő, coaching pszichológus, team-coach
https://www.linkedin.com/in/monostori-brigitta-38025160/

Öt évig belső tréneri feladatokat látott el, szervezetfejlesztési gyakorlatát egy szolgáltatási szektorban működő multinacionális vállalatban alapozta meg. 2010 óta szervezet- és
üzletfejlesztési területen dolgozik. Tanácsadóként kis- és középvállalatok, startupok, multinacionális vállalatok és családi vállalkozások fejlesztésében is részt vesz. Ügyfeleit
elsősorban abban segíti, hogy erőforrásaikra építve a kívánt hatást érjék el környezetükben.

https://kurtakademia.grtest.hu/wp-content/uploads/2019/08/monostori-brigitta.jpg

Monostori Brigitta

Szervezetfejlesztő, coaching pszichológus, team-coach

Boross Dávid
CEO, társtulajdonos, Oázis Kertészet
https://www.linkedin.com/in/david-boross-a7401184/

A testvéreivel együtt az Oázis Kertészet második generációs tulajdonos-cégvezetője. Rengeteg gyakorlati tapasztalattal a sikeres generációváltás megvalósításában és a családi-üzleti konfliktusok kezelésében. A Boross család az elsők között volt azok között, akik felismerték, hogy a szükségük van egy családi alkotmányra, majd végig is vitték a folyamatot. Dávid tíz éve aktív elnökségi tagja, 2019 óta pedig elnöke a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesületnek (FBN-H). A hazai 1-2. generációs vállalkozásokkal szemben az FBN nemzetközi szervezetének több ezer 3+ generációs családi vállalat a tagja, mintegy 30 országból, európai, észak és latin amerikai, illetve ázsiai kultúrkörnyezetből. Dávidot elsősorban az motiválja, hogy a generációváltás témában nemzetközi szinten felhalmozott rengeteg tapasztalatból-tudásból, a lehető legtöbbet eljuttassa hazai vállalatok tulajdonos családaihoz. “Nem tartom magam seniornak, de nem is vagyok nextgen. Aktív üzleti szereplő, önálló egzisztenciával rendelkező családi vállalat tulajdonos vagyok, azaz nowgen.” A szűkebb kertészeti szakmában is elismert, 2020 óta vezeti a Magyar Kertészeti Árudákért Egyesületet (MAKERT), ezen túl több szakmai szervezetben is aktív.

https://kurtakademia.grtest.hu/wp-content/uploads/2019/08/boross-david.jpg

Boross Dávid

CEO, társtulajdonos, Oázis Kertészet

Kürti Tamás
Intézményvezető partner
https://hu.linkedin.com/in/tamaskurti

Második generációs vállalkozó, a KÜRT Akadémia intézményvezetője, alapítója. Agilitás és digitalizáció fókuszú felsővezetői és stratégiai programokat vezet. Érdeklődésének középpontjában az emberi természet és a technológiai hatékonyság együttműködése áll. Korábban a KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. kutatás-fejlesztés üzletágát vezette, előtte az USAnotebook.com stratégiai vezetőjeként dolgozott. Egyetemi diplomáját műszaki menedzsment témában vállalkozás szakirányon, másoddiplomáját szervezetfejlesztés és coaching területen innovatív csapatok fejlesztése témában szerezte. Társadalmi felelősségvállalásának része volt a KÜRT Alapítványi Gimnázium vezetésének megújítása, valamint a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület megalapítása 2009-ben, amelynek azóta elnökségi tagja. Eredményei elismeréseképp beválasztottak a Family Business Network International Next Generation vezetésébe 2010-ben, valamint a European Family Businesses szövetség elnökségébe 2011-ben. Mindhárom szervezetben tulajdonos-vezetői tapasztalatcsere programokat vezet azóta is.

https://kurtakademia.grtest.hu/wp-content/uploads/2019/08/kurti-tamas.jpg

Kürti Tamás

Intézményvezető partner

Makai-Begidsán András
Coach, Gestalt terapeuta
https://www.linkedin.com/in/andras-makai-a75b19b/

Tulajdonos-ügyvezetőként egy kisvállalkozásból középvállalkozássá nőtt cégcsoportot épített fel. Tíz év után testvérével, aki egyben tulajdonostársa is, tudatosan léptek az utódlás és hatalomátadás irányába. Ma már csak tulajdonos az idén 20 éves cégcsoportjukban. Ezzel párhuzamosan képezte magát coach és szervezetfejlesztő szakemberré, amely új hivatásává vált. Abban támogatja ügyfeleit, hogy felismerjék elakadásaikat, megtalálják magukban a változáshoz szükséges energiát, érezzék jobban magukat a bőrükben, és tegyék a dolgukat. Magyarul, románul és angolul dolgozik.

https://kurtakademia.grtest.hu/wp-content/uploads/2019/08/makai-andras.jpg

Makai-Begidsán András

Coach, Gestalt terapeuta

Varga Szabolcs
CEO, Gutmann Hungary Zrt.
https://www.linkedin.com/in/szabolcs-varga-046a756/

A bécsi székhelyű Bank Gutmann AG, a közép-kelet-európai térség vezető családi tulajdonban lévő privátbankja magyar irodájának vezetője. Jogi és közgazdaságtudományi diplomával rendelkezik, majd elvégezte a barcelonai IESE Business School vezetőképzői kurzusát. Számos, a családi vállalatokat érintő kezdeményezés elindítója, illetve résztvevője. Ilyen a Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület megalapítása 2009-ben, amelynek elnökségi tagja, majd etikai bizottsági elnöke. A Gutmann Családi Vállalat Szakmai Nap szervezője, amely az egész régióban immár hetedik éve folyó szakmai workshop sorozat. David Bork: Családi vállalkozások kis kézikönyve című műve régióbeli – többek között magyar nyelven történt – kiadásának egyik ötletgazdája.

https://kurtakademia.grtest.hu/wp-content/uploads/2019/08/varga-szabolcs.jpg

Varga Szabolcs

CEO, Gutmann Hungary Zrt.

Miért minket válassz?

  • Mi is családi vállalkozók vagyunk vagy voltunk. Tudjuk, miért nehéz és miért különleges, hatékony és akár örömteli családtagokkal üzletet építeni.
  • Számtalan hazai és nemzetközi családi vállalkozást, utódlási kihívást figyelhettünk testközelből.
  • Négy diszciplína felől közelítünk: a pénzügyi és jogi szakértelem mellett nálunk a viselkedéstudományé és a menedzsment szemléleté a főszerep.
  • Azt mondják, hogy minket „őszinte pofátlanság” jellemez. Konstruktív szándékkal és módon mondjuk, amit látunk és gondolunk.
This site is registered on wpml.org as a development site.