„Használd a helyzet adta lehetőséget!” – A Gergely Gasztronomi története 2020-ból

2021 június 11.

A félkész, fagyasztott tésztafélék gyártásával foglalkozó családi vállalkozás működtetése komoly kihívások elé állította Gergely Valériát és bátyját az elmúlt tizenkét évben. A kemény munkának és a tapasztalatszerzésnek köszönhetően stabilan működött a cég, de megrekedt egy szinten. 2020-ban, a járvány kitörésekor azonban cégük életében is fordulópont következett be.

Válságból siker posztsorozatunk harmadik részében Gergely Valériával, a Gergely Gasztronomi Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgetünk.

A Gergely Gasztronomi Kft. bajai családi vállalkozás vaskúti telephellyel. Gergely Valéria szülei alapították a céget a rendszerváltáskor, 1990-ben. Vali édesanyja a mai napig az egyik fő termékfejlesztő – a vállalat ugyanis régi családi receptek alapján dolgozik, hagyományos ízvilágot idéző gyorsfagyasztott félkész (és kész) tésztaféléket gyárt: gombócokat, derelyéket, lapcsánkákat, leveles tésztákat, császármorzsát és még sok mást. A termékek különlegessége, hogy tartósítószert és szintetikus adalékanyagokat nem tartalmaznak.

Gergely Valéria, a Gergely Gasztronomi Kft. ügyvezető igazgatója

Családi vállalkozásuk, meséli Vali, sosem volt tőkeerős cég. Kemény munkával, kitartással, küzdelemmel tudták önerőből finanszírozni mindazt, ami a működéshez szükséges volt. Az elmúlt tizenkét évben, amióta édesapja elhunyt, és bátyjával átvették a vezetést, rengeteg tapasztalatot szerzett arról, hogy milyen nehéz talpon maradni a magyar költség-, adó- és járulékterhek mellett. Gazdasági és családi szempontból is komoly döntéseket kellett nap mint nap meghozni, erőfeszítésbe került, hogy stabil helyzetüket megtartsák a piacon.

Szerencsére a termékek minősége és a befektetett munka eredményeként a megrendelések folyamatosan érkeztek, jól működő, biztos lábakon álló üzemet tudhattak magukénak, azonban látták, hogy megrekedtek egy szinten, nem tudnak továbblépni. Az elmúlt években eljutottak egy kritikus pontra: olyan termék- vagy üzemfejlesztést kellett volna véghezvinniük, amelyre a saját maguk által kitermelt nyereségből nem állt rendelkezésre elég tőke. Felmerült, hogy befektetőt keresnek, vagy valamilyen más segítséget vesznek igénybe, hogy megtehessék a növekedéshez szükséges lépéseket, magyarázza Vali.

Magyar Termék Nagydíj - Királyi császármorzsa

És eljött 2020, kitört a világjárvány. A HIPA, azaz a Nemzeti Befektetési Ügynökség a létfontosságúként számontartott ágazatok számára támogatási pályázatokat írt ki. A versenyképesség növelő támogatást mintha nekik találták volna ki. Pályáztak, nyertek. És innen már nem volt megállás. A támogatás pénzügyileg nagyon kedvező, van egy komoly vissza nem térítendő rész, és egy nagyon jó feltételekkel bíró hitelkeret, mondja Vali. Amit önerőből hosszú idő alatt és nehézkesen tudtak volna csak kigazdálkodni, most végre rendelkezésre állt: elkezdődhetett a kapacitásbővítés.

Ez elsősorban egy hatalmas hűtőház építését jelenti – megvalósítják a hűtőtárolást és a csomagolótechnológia-bővítést, amire régóta szükség lett volna, meséli Vali. Modernizálják az üzem gyártástechnológiáját, bizonyos munkafolyamatokat automatizálnak. Így a termelést közel 50 százalékkal növelik majd. Az építkezések hatására új partnereket fognak szerezni, hiszen a cél a vevők folyamatos kiszolgálása és ellátása. Óriási előrelépés ez, folytatja Vali, hiszen középvállalati szintet érnek el, és ez a dolgozók létszámának növekedését, munkahelyek teremtését is jelenti.

A Gergely Gasztronomit szerencse érte a szerencsétlenségben: a járvány nem csak a támogatás elnyerését hozta, már önmagában is bevételnövekedést eredményezett – valószínűleg a karantén idején több embernek volt szüksége félkész fagyasztott termékekre, melyeket gyorsan el tud készíteni a napi munka és az egyéb teendők mellett.

A támogatás lehetőségére nem számítottak, de a fejükben már ott volt a pályázati anyag, az évek óta érlelődő vágyak a fejlesztésekre és beruházásra. A több évtizednyi kemény munka, a befektetett energia, a kitartás és a termékek kiváló minősége nyertes pályázatot eredményezett: új fejezetet nyitottak a cég történetében, és ki tudja, hány új fejezet lesz még.

Family Business program

2021 június 11.

Hozzászólások

This site is registered on wpml.org as a development site.