Agilis munka­csapatok

Agilis projektcsapatok

Mi tesz egy munka- vagy projektcsapatot agilissé?

Azokat a „gyorsreagálású”, különféle szervezeti egységek tagjait hierarchiaszinttől függetlenül tömörítő projekt- vagy munkacsapatokat tekintjük „agilis”-nek, amelyek egyrészt egy adott termék/szolgáltatás létrehozásához, javításához vagy működtetéséhez szükséges kompetenciát és kapacitást biztosítják, másrészt pedig az agilitás értékeinek (gyors szállítás, folyamatos iteráció, bevonás) megfelelő munkamódszerekkel működnek.

Milyen kihívásra ad választ?

A projektfókuszú működés helyett a termék- vagy funkcionalitáscentrikus működést erősíti, vagyis nem projektenként toborozzuk a csapatot, hanem amíg van feladat az adott termék vagy szolgáltatás kapcsán, addig a csapat (akár változó összetételben) létezik.

Az alkalmazott módszerek, eszközök (legtöbb esetben SCRUM) a változó, vagy ismeretlen ügyféligények körvonalazására, és a piaci körülményekre való gyors reagálásra teszi képessé a csapatot, mindezt gyakori „piaci” tesztelés, vagyis rövid ciklusos scope definíció és a visszajelzés-alapú módosítás lehetőségének biztosításával.

Mik a főbb ismérvei?

Önszerveződés: az adminisztratív módon kijelölt projektcsapattal szemben itt a résztvevők és az adott téma szakértői indítványozzák a szükséges kapacitások körét, de a résztvevők önként vállalják a részvételt.

Folyamatos változás: a csapat saját feladatait és így összetételét is rendszeresen újradefiniálja.

Transzparencia: a napi, illetve pár hetente ismétlődő ceremóniák a belső és a külső érintettek számára is valós idejű képet biztosítanak az előrehaladásról, a függőségekről, és a csapat működési kultúrájáról.

Felhatalmazás: a Product Owner több mint projektvezető, a megvalósítandó termék vagy működési elem valamennyi aspektusát ismeri, és ezért operatív döntéseket is hoz a csapat működésében.

Milyen eredményt várhatunk tőle?

Elsősorban a szállítás gyorsítása érhető el azáltal, hogy a csapat mindig csak a konkrétan ismert követelmények megvalósításán dolgozik, illetve hogy folyamatosan rendelkezésre áll valamennyi szükséges erőforrás és tudás.

A munkavégzés biztonságát is növeli, hogy időszakosan tesztelhető az irány helyessége, illetve a továbblépés szükségessége.

Tipikus kérdések

  • Mitől agilis egy csapat?

    A csapat attól agilis, hogy összetételében és feladatkezelésében gyorsan reagál a változásokra. 

  • Mit jelent hogy keresztfunkcionális?

    Azt jelenti, hogy nem szervezeti ábra, hanem inkább szükséges képesség fókuszú az összeállítása, így bármely érintett szervezeti egységből lehetnek tagjai.

  • Honnan tudjuk, hogy mi történik a csapatban, mit mikor szállít?

    A rendszeres előrehaladást, együttműködést és feladatmegosztást egyeztető, és adott esetben külső stakeholdereknek is bemutató ceremóniák kellő gyakorisággal adnak betekintést.

Rólunk mondták

Nagyvállalati ügyfél

Ilyen egy valódi CSAPAT.


Keresd szakértőnket

Németh György Valentin alapító - PROgile.eu, SAFe Program Consultant
Írj nekünk!
This site is registered on wpml.org as a development site.