Hatszemszög – Véletlenek az innovációban?

Hatszemszög – Véletlenek az innovációban?

tudomány, művészet, gazdaság 

Időpont: 2022. március 4., péntek, 18:00-19:30

Helyszín: Ludwig Múzeum, 1. emelet, Előadóterem

A Ludwig Múzeum és a KÜRT Akadémia közös programsorozata 

Három nézőpont, három világkép. A Ludwig Múzeum és a KÜRT Akadémia közös programsorozata arra tesz kísérletet, hogy egy-egy kiállítás központi témáját hatszemszögből világítsuk meg. Vajon mik a különbözőségek a tudomány, a művészet és a gazdaság szereplőinek hozzáállásában? Vajon vannak-e eszközeikben, eredményeikben, gondolkodásmódjukban hasonló vonások? Meghívott vendégeink 10-10 perces előadását követően közös beszélgetésen fejtjük fel a hatszemszögben rejlő izgalmas találkozásokat. 

Az előadáson való részvétel ingyenes, de a férőhelyek száma limitált, így a részvételt regisztrációhoz kötjük! Kérjük, részvételi szándékát az alábbi gombra kattintva nyíló űrlapon jelezze!

 

Regisztráció

 

V. ALKALOM: Véletlenek az innovációban?

Sokszor azt gondolhatjuk, hogy ma már minden kiszámítható. Feltételezzük, hogy egy nagy technológiai óriás pontosan tudja, milyen innovációba kell fektetni, ha a piac élére akar törni. Pedig a véletlennek nagyobb szerepe van még a 21. században is az új felfedezések terén, mint gondolnánk. A Hatszemszög V. alkalmán arról beszélgetünk, hogy miként hat a véletlen az innovációs folyamatokra, és hogy milyen szerepe van a művészeknek a felfedezések megszületésében.

A tudományt Mérő László matematikus-pszichológus, a művészetet Seres Szilvia újmédia-művész, digitalizációs szakértő, a gazdaságot pedig Simó György szociológus, üzletember, kockázati tőkebefektető fogja képviselni.

A beszélgetés Frey Krisztián életművét feldolgozó {SCRIPT:ABSTRACT} – Frey úr ír kiállításhoz kapcsolódik.

 

Az I. alkalom a mesterséges intelligencia és a hálózatok kapcsolatáról szólt, itt tudod visszanézni.

A II. alkalom a gasztrohálózatokról szólt, itt tudod visszanézni.

A III. alkalom arra kereste a választ, hogy kibékíthető-e a slow és a digitalizáció egymással, itt tudod visszanézni.

A IV. alkalommal a szocmodern építészeti örökségünk került a középpontba, melyet itt tudsz visszanézni.

A Hatszemszög 3 vendégéről bővebben:

TUDOMÁNY
Mérő László, matematikus-pszichológus, a KÜRT Akadémia alapítója, előadója

Mérő László eredeti szakmája matematikus, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora. A Darwin’s Marketing Evolution cég társalapítójaként 2003 óta foglalkozik a memetikai marketingkutatás módszertanának fejlesztésével. A szélesebb intellektuális közönség számára írt könyvei (Észjárások, Mindenki másképp egyforma, A pénz evolúciója, Az érzelmek logikája, A csodák logikája, Az ész segédigéi) eddig összesen 11 nyelven jelentek meg, a második Az év tudományos könyve Németországban díjat kapott.

 

MŰVÉSZET
Seres Szilvia, újmédia-művész, digitalizációs szakértő

A 90-es évek óta foglalkozik interfésztervezéssel, digitális szolgáltatás- és tartalomfejlesztéssel a nonprofit és forprofit szektorban egyaránt. Számos kulturális és művészeti projekt, konferencia, kiállítás kurátora, résztvevője és felkért szakértője volt az elmúlt évtizedekben. A művészeti felsőoktatásban progresszív technológiai képzések, innovációs lab létrehozása fűződik a nevéhez. 2015-ben Nemzeti Kiválóság díjban részesült posztdoktori kutatásáért, mely a hazai digitális kultúra kezdeteit dolgozza fel. 2021-ben jelent meg Digitális perspektívák című könyve, mely a művészet és a digitális technológiák kapcsolatára fókuszál.

Fotó: Ora Hasenfratz

 

GAZDASÁG
Simó György, szociológus, üzletember, kockázati tőkebefektető

Alapítója volt a Tilos Rádiónak és az Origónak. Közel 20 éve, a T-Online Zrt. jogelődjének tartalomszolgáltatási vezetőjeként állt menedzsernek, ezt követően részt vett a Matáv/Telekom internet és tartalomszolgáltatási üzletágának felépítésében, 2006 után pedig már nem csak a T-Online Magyarország Zrt., de a T-Com vezérigazgatója is lett. 2009 óta befektető, a Day One Capital alapító partnereként egész Közép-és Kelet-Európában keresi az ígéretes technológiai startupokat. Emellett a hazai 3D nyomtatás „apostola", a Fredee Printing tulajdonosa. Szervezeti tapasztalatai az egyszemélyes befektetésektől a kisvállalkozásokon át a tízezer fős nemzetközi nagyválallatokra terjednek ki. Elkötelezett híve a vállalkozói kultúra és mentalitás magyarországi elterjesztésének. A KÜRT Akadémia Agilis vezetők a digitális korban képzésének oktatója.

 

Szakértők

Mérő László
Pszichológus, publicista, Eötvös Loránd Tudományegyetem
https://www.linkedin.com/in/l%C3%A1szl%C3%B3-m%C3%A9r%C5%91-3b20a53/

Mérő László eredeti szakmája matematikus, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora. A Darwin’s Marketing Evolution cég társalapítójaként 2003 óta foglalkozik a memetikai marketingkutatás módszertanának fejlesztésével. A szélesebb intellektuális közönség számára írt könyvei (Észjárások, Mindenki másképp egyforma, A pénz evolúciója, Az érzelmek logikája, A csodák logikája, Az ész segédigéi) eddig összesen 11 nyelven jelentek meg, a második Az év tudományos könyve Németországban díjat kapott.

https://kurtakademia.grtest.hu/wp-content/uploads/2019/08/mero-laszlo.jpg

Mérő László

Pszichológus, publicista, Eötvös Loránd Tudományegyetem

Simó György
Ügyvezető partner, Day One Capital Fund Management
https://www.linkedin.com/in/gyorgysimo/

Szociológusként végez az ELTE-n, 1997-ben. Egyetemi tanulmányai alatt 1992 és 1996 között a Magyar Narancs című hetilap munkatársa, a Tilos Rádió alapítója, műsorvezetője, később a kuratórium elnöke volt. 1997-ben fél éven át a Filmvilág szerkesztőjeként dolgozott, majd a MATÁV Rt. tartalomszolgáltatási tevékenységét előkészítő csoport (a későbbi origoportál) üzleti és megvalósítási tervéért, később a portál megteremtésének és piaci bevezetésének projektmenedzsmentjéért felelt.

1999-től a MATÁVnet programigazgatójaként feladatai közé tartozott a vállalat tartalomszolgáltatási üzletágának vezetése, a termékfejlesztésirányítása, valamint a vállalati stratégia alapelveinek kidolgozása. 2000-ben a MATÁV-csoport internetstratégiájának kidolgozását végző projekt egyik vezetője, majd április 1-től a MATÁVnet Kft. vezérigazgató-helyettese, ügyvezetője, szeptember 1-től pedig az Axelero Internet (2001. május 2-tól ezen a néven) médiáért, stratégiáért és kommunikációért felelős általános vezérigazgató-helyettese volt. 2003. november 1-től az Axelero Internet, 2005. május 6-tól pedig a T-Online vezérigazgatója, a T-Com vezetőjének helyettese és az T-Com Internet Szolgáltatások Divíziójának vezetője.

2009 óta a magyar startup világban tevékenykedik. Nevéhez fűződik a Bazin Investments, a Day One Capital és a PortfoLion is.

https://kurtakademia.grtest.hu/wp-content/uploads/2019/08/simo-gyorgy.jpg

Simó György

Ügyvezető partner, Day One Capital Fund Management

Seres Szilvia
újmédia-művész, digitalizációs szakértő
https://www.linkedin.com/in/szilvia-seres-96427b171/

A 90-es évek óta foglalkozik interfésztervezéssel, digitális szolgáltatás- és tartalomfejlesztéssel a nonprofit és forprofit szektorban egyaránt. Számos kulturális és művészeti projekt, konferencia, kiállítás kurátora, résztvevője és felkért szakértője volt az elmúlt évtizedekben.

A művészeti felsőoktatásban progresszív technológiai képzések, innovációs lab létrehozása fűződik a nevéhez. 2015-ben Nemzeti Kiválóság díjban részesült posztdoktori kutatásáért, mely a hazai digitális kultúra kezdeteit dolgozza fel. 2021-ben jelent meg Digitális perspektívák című könyve, mely a művészet és a digitális technológiák kapcsolatára fókuszál.

 

Fotó: Ora Hasenfratz

https://kurtakademia.grtest.hu/wp-content/uploads/2022/01/seres-szilvi-500x500.png

Seres Szilvia

újmédia-művész, digitalizációs szakértőAjánlott képzéseink
This site is registered on wpml.org as a development site.