Üzleti stratégiatervezés
Képzésindulás: 2022. február 17.
Gyakorlatorientált képzésünkön megvizsgáljuk azokat a vezetői eszközöket, amelyekkel biztonságot nyújtva, transzparensen és strukturáltan tudsz irányítani.
Hatszemszög – Ízhálók: a hálózatok és a gasztronómia kapcsolata
tudomány, művészet, gazdaság
Időpont: 2021. június 10., csütörtök, 18:00-20:00
Platform: Zoom Meeting (a linket a regisztrált résztvevőknek küldjük az esemény előtt)
II. ALKALOM: ÍZHÁLÓK – A HÁLÓZATOK ÉS A GASZTRONÓMIA KAPCSOLATA
Vajon hol a határ az élménygasztronómia és a food design között? Hogyan békíthetők ki a fenntarthatósági, az egészségügyi, a gasztronómiai és a gazdasági megfontolások egymással, ha étkezésről van szó? És miként hatnak egymásra kultúrák, emberek, vendéglátóhelyek a gasztronómia területén? Barabási Albert-László hálózatkutató, Merkl Márta művészettörténész és Hlatky-Schlichter Hubert gasztrovállalkozó világítják meg az elsőre egyszerűnek tűnő kérdést: mit jelent az, hogy jót enni? Kapcsolódó kiállítás: Rejtett Mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve.
Az I. alkalom a mesterséges intelligencia és a hálózatok kapcsolatáról szólt, itt tudod visszanézni.
A Hatszemszög 3 vendégéről és az előadásokról bővebben:
TUDOMÁNY
Barabási Albert-László, hálózatkutató, a Northeastern University és a CEU professzora, a BarabásiLab vezetője
Fizikusként végzett az ELTE-n, érdeklődése a kilencvenes években fordult a minket körülvevő hálózatok felé. Mára a hálózattudomány megkerülhetetlen alakja lett. Kétlaki életet él, Bostonban és Budapesten tölti ideje nagy részét. A gyógyítás hálózatos megközelítésétől a képzőnűvészek sikerén át a tudományos élet működéséig számtalan területen úttörőként mutatta meg, hogy a hálózatok kvantitatív elemzése a természetes, a társadalmi és a technológiai hálózatok terén is áttörést hozhat. Az általa vezetett BarabásiLab kutatási eredményeit bemutató nagyszabású Rejtett mintázatok című kiállítás június 20-ig látogatható a Ludwig Múzeumban.
Előadás: Ízek és molekulák hálózatai
Ételeinkben több mint 27 ezer molekula fedezhető fel, ám ezek jelentős részét még nem ismerjük igazán. Tudjuk, hogy mit eszünk és ez milyen hatással van egészségünkre? Ismerjük az ízek rejtett hálózatát? Az előadásban a kiállítás 3 dimenziós, kiterjesztett valóságban (AR) életre kelő ízhálózatát ismerhetjük meg, és közelebb kerülhetünk az étkezés hálózatos megközelítéséhez.
MŰVÉSZET
Merkl Márta, művészettörténész, design- és képzőművészeti projektmenedzser, food design kutató
Márta dolgozott korábban kortárs képzőművészeti galériánál, alapítványnál, képzési és ismeretterjesztő programokban, valamint design egyetemen (MOME). 2019-től a Várkert Bazár kiállításszervezője és a Budapesti Corvinus Egyetem PhD hallgatója. Kutatásának fókuszában a food design áll, azon belül az étkezési élmény. A Kooperatív Doktori Program ösztöndíjasaként részt vesz az Onyx Étterem átalakulásában.
Előadás: Bizonytalan mezsgyék a design, a képzőművészet és a gasztronómia között
A művészettörténet által Eat Artként ismert irányzat hogyan van jelen kortárs viszonylatban a képzőművészet területén és azon túl? Mi az a food design: milyen alcsoportjai és megközelítései vannak? Hol mosódnak el a határok a gasztronómiai és a food design szcéna közötti? Az előadás az ételhez és az étkezéshez köthető design, a képzőművészet, valamint a gasztronómia kapcsolódási pontjairól ad ízelítőt.
GAZDASÁG
Hlatky-Schlichter Hubert, gasztrovállalkozó, a KIOSK Budapest és a Michelin-csillagos Babel Budapest tulajdonosa
Ikonikus vendéglátós, gasztrovizionárius. Nagycsaládban nőtt fel, dédmamájának, nagypapájának és nagymamájának köszönhetően hamar az ízek szerelmesévé vált. A Michelin-csillagos étterem, a Babel Budapest megálmodója és lelke.Tíz évvel ezelőtt alapította a KIOSK-ot Budapest szívében, ami rendezvényhelyszínként is funkcionál, rengeteg eseménynek adott otthont, ezzel Budapest szerves részévé vált mára, ahol a vendégélmény-koncepciók sokszínűsége dominál. Hubert filantróp alkat, a Segítő Angyalok Alapítvánnyal a rászorulókat támogatja.
Előadás: Inspiráló ízélmények és a vendéglátás átalakulása
Hogyan hatnak egymásra a különböző gasztrokultúrák? Miből merít egy Michelin-csillagos séf, és miből egy étterem megálmodója? Hogyan lehet az ízélményből gazdasági vállalkozás és „showműsor” is egyszerre? Az előadásban az ízek és kultúrák egymásra hatása mellett arról is szó lesz, hogy a koronavírus utáni (budapesti) gasztroélet hogyan alakul át.