Az Agilis vezetők képzés megtanította, hogy nem kell félni a változástól

2022 január 6.

Interjú Likár Tímeával, az Egis képzésfejlesztési csoportvezetőjével

Likár Tímea csapata az Egisben dolgozó vezetők fejlesztéséért felel. Nagy célt tűztek ki maguk elé: egy átfogó képzési katalógus megalkotását, amely egy, a vállalati értékeket és modelleket magába foglaló keretrendszerre épül. Mivel az Egis számára kiemelten fontos a digitalizáció és az agilis működés, ezért támogatják, hogy munkatársaik első kézből ismerhessék meg ezeket a módszertanokat. Jelen esetben a KÜRT Akadémia Agilis vezetők a digitális korban képzésén.

Mi volt a motivációd, amikor jelentkeztél az Agilis vezetők a digitális korban képzésünkre?

A képzés leírásában olvastuk, hogy „az agilis módszertan egy olyan eszközrendszert ad a kezedbe, mellyel pillanatok alatt tudsz reagálni a váratlan helyzetekre, strukturáltan tudsz folyamatosan alkalmazkodni a nem várt kihívásokra.” Ez a mondat foglalja össze legmegfelelőbben a program értékét és esszenciáját.

A témák komplexitása mellett az vonzott legfőképp, hogy milyen gyakorlati szakemberek érkeznek előadónak és vártam, hogy a tanulótársakkal is tudást cseréljünk és tanulva fejlesszük egymást.

Szerencsére a munkahelyemen, az Egisnél is kiemelkedően fontos az agilitás és a digitalizáció, így nagyon támogatóak voltak a képzéssel kapcsolatban. Vállalatunk számára fontos, hogy a vezetők első kézből ismerjék meg a vállalat fejlesztését irányító fő módszertanokat.

A Covid a vállalat életében nagy változásokat hozott – neked személy szerint ez milyen kihívásokat tartogatott?

Az Egis nagyon felelősségtudatosan mérte fel az aktuális helyzetet, és a kollégák biztonsága érdekében elrendelte bizonyos munkakörökben a távmunkát. Ezt az is lehetővé tette, hogy nem a Covid idején kezdett a cég digitalizálódni: már régóta az egyik legfontosabb törekvés vállalatunknál a minél magasabb fokú digitalizáció.

A Covid beköszöntével hazaköltöztettük az „irodát” és rengeteg új platformon indítottunk fejlesztési programokat. 1,5 évig – akinek a munkaköre ezt lehetővé tette – teljesen otthonról dolgoztunk, és 2021 szeptembertől járunk csak be hetente legalább egy napra az irodába. Számomra mindez azt eredményezte, hogy átalakult a napi rutinom, sokkal több idő jut a feladatok elvégzésére, korábban tudok elkezdeni sportolni és sokkal hatékonyabban/fókuszáltabban végzem a feladataim. Lényegében többet is dolgozom, de jó érzés többször befejezni és nem csak abbahagyni a munkát.

Hirtelen jött a Covid, mi hirtelen kellett, hogy reagáljunk. Olyan fejlesztési igények generálódtak, melyek ugyan tervezve voltak, de korábban kellett azokra megoldást adnunk. Gyakorlatilag egyik napról a másikra 100%-ban áttértünk az online térre. Megszűntek a hagyományos tantermi oktatások, mi erre a hullámra ültünk fel és a mai kor kihívásainak megfelelő programokat hirdettünk a kollégák számára. Rövidebb (bite-size), online, kisebb létszámú képzéseket ajánlottunk. Tudtuk, hogy szokatlan lesz ez a módszer, de úgy készítettük elő, hogy mindenki számára befogadható legyen és támogassuk őket az átállásban.

Az Agilis vezetők a digitális korban képzésünk 12. évfolyamának boldog, okleveles hallgatói

Miként hatott az agilis módszertan a képzési katalógus kialakítására? Mi volt ennek kialakításában a legnagyobb kihívás? Számított az, hogy gyógyszeriparban dolgoztok?

Az agilis módszertan mélyebb megismerése és az inspiráló előadások hatására megerősödött bennünk a tettvágy, hogy alakítsunk ki együtt egy olyan áttekinthető keretrendszert, mely minden fontos vállalati értéket és modellt egy könnyen átlátható rendszerben jelenít meg, és átlátható alapul szolgál egy képzési katalógus kialakításához. Erősen hittünk abban, hogy erre a vállalatnak szüksége van egy ilyen bizonytalan és folyamatosan változó helyzetben, és ugyan maga a projekt hatalmas erőfeszítést igényel, a vezetőinket is meg kell győzni ennek létjogosultságáról (challege the status quo), de kellően motiváló erejű a kollégáim számára és az eredménye is kézzel fogható lesz. És abban biztosak voltunk, hogy a vezetőink is a projekt mellé fognak állni.

A projekt céldefinícióval és pontos értékajánlattal indult (a BMC alapstruktúrája inspirált minket a körültekintő helyzetelemzéshez), majd összegyűjtöttünk minden rendelkezésünkre álló forrást – vállalati értékek, vállalati stratégia, vezetői modell, kompetencialista – hogy elkezdődhessen a mély szakmai munka, mely a keretrendszer alapjait fektette le.

Hol tartotok most ebben a folyamatban? Mik a következő lépések, célok?

A képzési katalógus bevezetését több ütemben terveztük, melynek az 1. üteme nagyon komoly és mély szakmai előkészítést követően 2021 októberében elindulhatott. Büszkék vagyunk arra, hogy a meghirdetett lehetőségek nagy érdeklődést váltottak ki a kollégákból, és van már olyan alkalom is, ami lezárult, és nagyon pozitív visszajelzések érkeztek róla. A további ütemek 2022 elejétől várhatóak, azokat készítjük elő jelenleg. Célunk, hogy egy olyan portfóliót tudjunk adni a kollégáknak, mely teljeskörűen lefedi a soft-skill fejlesztési igényeket.

A képzés melyik előadója, témája volt nagy hatással rád? Hogyan hatott a mindennapi működésre?

Küllői Péter befektetési szakember, valamint a Bátor Tábor Alapítvány elnöke meghatározó előadó volt a képzés során, hiszen a program elején találkoztunk vele, és olyan gondolatokat osztott meg, melyek a változás érzelmi oldalát világították meg. Amit megerősített bennem, az a változással kapcsolatos felkészülés fontossága, egy lelkileg is stabil állapot elérése, mi szerint semennyire nem kell tőle félni vagy tartani a változástól, teljesen természetesen is lehet kezelni azt. Ha kihívásként éljük meg és tudatosítjuk, hogy számos lehetőséget rejt magában, akkor az előnyünkre tudjuk fordítani.

Sok érdekes gondolatot hoztam el Tari Annamária klinikai szakpszichológus, generációszakértőtől, Szvetelszky Zsuzsa szociológus-pletykakutatótól, Kelemen Bélától, aki a MOL Business Excellence VP-je és Gáspár-Hidasi Eszter Business Model Innovation szakértőtől, de talán az a legfontosabb, hogy minden alkalom után azt tudtam mondani, hogy van legalább egy olyan üzenet, amiért megérte részt venni.

Milyen volt a résztvevő csapat?

Kifejezetten inspiráló volt egy olyan csapattal együtt tanulni, melynek tagjai különböző iparágakból és különböző szakterületekről érkeztek. Nyitottak voltak, érdekes példákat és dilemmákat osztottunk meg egymással, amiből mindannyian tudtunk tanulni. Öröm volt a csütörtök délután.

Szerinted a gyógyszeripar, egészségügy területén életképes az agilitás?

Az agilitást, mint fogalmat, sokféleképpen lehet értelmezni. Számomra legfőképp egy attitűdöt jelent, ami arra ösztönöz, hogy motiváltan, gyorsan és holisztikusan közelítsek meg helyzeteket. A Covidra való reakciója a mi vállalatunknak kifejezetten agilis működésre vall. Ilyen értelemben mindenképpen értelmezhető, vagyis életképes az agilitás a gyógyszer- és egészségipar területén, és igyekszem megteremteni a szűk területünkön dolgozó közvetlen kollégáim számára azt a környezetet, hogy ezzel a hozzáállással közelítsenek helyzetekhez.

De nálunk az egész cégre jellemző ez az agilis hozzáállás. Az Egis agilis és digitális törekvése arról árulkodik, hogy nemhogy életképes az agilitás az egészségügy területén, de ez a jövő!

2022 január 6.

Hozzászólások

This site is registered on wpml.org as a development site.